Ortalığı karıştıracak haber! ‘İsrail’le ticarete yeşil ışık hazırlığı’

Merkez Bankası 2025 Yılına Faiz İndirimiyle Başladı

Merkez Bankası (MB), yeni yıla faiz indirimiyle giriş yaptı. Para Politikası Kurulu (PPK), 23 Ocak’taki toplantısında piyasa beklentilerini karşılayarak faizleri 250 baz puan düşürdü. Aralık ayında %50’den %47,5’e indirilen politika faizi, ocak ayında %45’e geriledi. Editör Zülfikar Doğan’a göre, “Yüksek enflasyona rağmen son iki ayda 500 baz puanlık faiz indirimi, sıkı para politikasının siyasi baskılara daha fazla maruz kalabileceğine işaret ediyor”.

Özellikle Gazze savaşı nedeniyle ciddi ekonomik zarara uğrayan Filistin’e yapılan ihracattaki olağanüstü artış da dikkat çekiyor. Editör Doğan’a göre, “Filistin’e yapılan ihracat geçen yıla göre %521,4 artarak 121,9 milyon dolardan 757,7 milyon dolara yükseldi. Bu artışın en büyük kaynağı demir-çelik sektörü oldu, bu durum ‘Filistin’e İsrail üzerinden yapılan gizli ticaret’ iddialarını güçlendirdi”.

İş Dünyası İsrail İle Ticarete Yeşil Işık Bekliyor

“Gazze’deki 16 aylık savaş sonrasında 19 Ocak’ta başlayan ateşkesle birlikte iş dünyasında İsrail ile ticaretin tekrar başlaması beklentisi yükseliyor. Geçen yıl 2 Mayıs’tan bu yana durdurulan İsrail ile ticaret, dolaylı yollarla sürdürüldüğü iddiaları gündemde kaldı. Filistin’e yapılan ihracattaki büyük artış ise dikkatleri üzerine çekti”.

2024 Dış Ticaret verilerine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ticaret Bakanlığı, Filistin’e yapılan ihracatın önceki yıla göre %521,4 artarak 121,9 milyon dolardan 757,7 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Bu artışın demir-çelik sektöründe gerçekleşmesi, ‘Filistin üzerinden İsrail’e yapılan gizli ticaret’ iddialarını daha da güçlendirdi.

Sonuç olarak, İsrail ile ticaretin ne zaman başlayacağı konusu tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak’ın ‘ateşkesin devamlılığı halinde İsrail ile ticaretin yeniden başlayabileceği’ yönündeki açıklamaları, yeşil ışık beklentilerini arttırdı. Ancak, yönetimle bağlantılı olan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanlığından DEİK Başkanlığına atanan Olpak’ın bu açıklamayı yaparken iktidardan aldığı onayın etkisi büyük olabilir”.

Türkiye’nin İsrail’e olan ihracatı yıllara göre 6-8 milyar dolar arasında değişirken, ikili ticaret hacmi 11 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu nedenle, İsrail ile ticaretin kesilmesi Türkiye’ye en az 6-7 milyar dolarlık bir kayıp yaşattı. Olpak’ın açıklamalarının kamuoyu nezdinde yönetimin tavrını ölçmek amacını taşıdığı da söylenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir