Kalp Sağlığını Korumak İçin Kuruyemiş Tüketin
İZMİR (İGFA) – Yapılan araştırmalar, farklı sağlık durumlarına sahip yetişkinlerde kuruyemiş tüketiminin kan lipidleri üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini ortaya koyuyor. Bu bulgular, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir.
Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipid sonuçları üzerindeki etkisini inceleyen 113 çalışma incelendi. Günde ortalama 45,5 gram kuruyemiş tüketiminin kan lipidleri üzerindeki etkisi araştırıldı ve bu miktar tüketmeyen bir grup ile karşılaştırıldı. Sonuçlar, genel olarak kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseritlerde ve apolipoprotein B’de orta düzeyde azalmalar sağladığını gösterdi.
Araştırmacılar, kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu yönde etkileyerek kardiyovasküler riski azaltmaya yardımcı olduğunu belirtti.
İspanya’daki Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Prof. Jordi Salas-Salvadó, “Yapılan son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar sunuyor.” şeklinde yorumda bulundu.
Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi ise şunları ekledi: “Bu bulgular, kuruyemişlerin sağlık açısından önemli bir besin kaynağı olduğunu gösteriyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların sağlam bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tercih edilebilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık veya ara öğün seçeneği oluşturuyor.”