Bir yanda kuraklık, bir yanda seller
2 mins read

Bir yanda kuraklık, bir yanda seller

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul – Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş şu değerlendirmeyi yaptı: “Hava sıcaklığı arttıkça o hava kütlesinin nem kapasitesi artar. Bu ise hidrolojik döngünün kuvvetlenmesi ya da hızlanmasıyla, gök gürültülü fırtınalara ve sağanaklara neden olur. İklim değişimi yüzünden sıcaklık artarken Karadeniz de her yıl daha fazla ısınıyor. Karadeniz normale göre 3-5 derece daha sıcak. Bu sıcaklık artışı aşırı buharlaşmaya neden olurken buharlaşma kuvvetli yağışlara dönüşüyor. İklim değişimine bağlı olarak yağış rejimi ciddi düzeyde değişti.”

Buharlaşma etkisi

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye’de açık şekilde hissedildiğini belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay şunları söyledi: “İklim değişikliğine bağlı olarak sel ve kuraklık gibi aşırı hava olayları artıyor. Kentlerin dirençli hale getirilmesi gerekir. Özellikle deniz kıyılarında sıcaklıkla birlikte buharlaşma arttığı için nemli hava kütlesi dağların denize bakan yamaçlarına sağanak yağışlar getiriyor.”

‘Ekstrem hava olayları’

Uluslararası Hava Kirliliğini Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik de şunları aktardı: “Dünya ısınıyor ve sıcaklık her yıl artarak devam ediyor. Artan sıcakla birlikte kuraklık sonucu ekstrem hava olayları yaşanıyor. Türkiye’deki yağış rejimi tamamen değişti. Bir noktaya bir ayda gelen yağış artık bir günde yağabiliyor. Bir günde yağan bu aşırı yağışlar da sel ve taşkınlara neden oluyor.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir